2015 m. kovo 18 d., trečiadienis

Netikra sulietuvinta ciabatta su įdaru (pravarde Pliurza)

Na va, tęsiu savo vasaros ir iškylų meniu! Kažkada be galo pamėgau kepti duoneles su visokiais įdarais, o ši ciabatta mane sužavėjo, nes ji be raugo (bent kol kas neturiu kantrybės raugui...Gal kada nors, kai dar paūgėsiu), puikiai tinka tiek laukiant svečių (greita, paprasta, ir nereik bėgt į parduotuvę) ir derinasi prie įvairių gėrimų...






Duonytės tešlai Jums reikės:


  • 300 ml šilto vandens
  • 7 g. sausų mielių (arba 25 g. gyvų) 
  • 1 v.š. rudojo cukraus (tinka ir paprastas)
  • 1 a.š. jūros druskos (aš visada dedu paprastą ir tikrai nieko nenutinka blogo!)
  • žiupsnelis juodųjų pipirų 
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v.š. grikių miltų (nuo šios duonelės jų visada yra mano spintelėj, jie suteikia labai gerą prieskonį)
  • iki 450 g. kvietinių miltų (nors kuo jų mažiau tuo duonelė puresnė)


Visas pagaminimas užtrunka 2 valandas, tai pakankamai greitai ir paprastai galima viską suruošti ir eiti ruoštis netikėtų svečių atėjimui.
Taigi: į mažesnį dubenėlį supilam vandenį, dedam mieles, cukrų, druską, pipirus ir alyvuogių aliejų. Viską išmaišom, kad mielės ir cukrus ištirptų, laukiam kol mielės suputos, kartkartėmis pamaišydami (tai užtruks kokias 10-15 min). Tada mielių mišinį pilam į didelį dubenį (mažame dubenėlyje jos greičiau aktyvuojasi, o be to vanduo lėčiau atvėsta), beriam du šaukštus grikių miltų, viską išmaišom ir tada dedam du šaukštus kvietinių miltų, pamaišom, tada vėl du šaukštus miltų, vėl pamaišom ir taip kol gausit tokią konsistencija kaip tirštos blynų tešlos, tiksliai negaliu pasakyt kiek miltų sunaudosit, bet bent aš kai dariau šią Pliurzą nesunaudojau 450 g. per visą gaminimo procesą. Uždengiam rankšluostėliu ir paliekam kilti kambario temperatūroje kažkur 40 min - 1 val.



Per tą laiką, kol tešla kyla, galima pasigaminti įdarą, apie jį išsiplėsti aš nenoriu, kaip kažkada į klausimą "kas čia sudėta?" esu atsakius "Viskas! Atsidarai šaldytuvą ir dedi viską ką turi arba ko norisi tą dieną!". Dažniausias toks išbandytas mišinukas: nemažai česnako, gera puse svogūno, alyvuogės, kaparėliai, saulėje džiovinti pomidorai, soja, pipirai, šviežios ar džiovintos prieskoninės žolelės, labai skanu pievagrybiai ir t.t! Viską sukapojam ar sumalam. Pusę to turinio reikės duonelei, o likusi dalis puikiai tiks kaip užtepėlė šalia jos!


Grįžtam prie duonos! Pakilus tešlai smarkiai išmiltuojam paviršių ant kurio dirbsit su tešla. Išimam ją iš dubens ir miltuotom rankom tempiam į šonus ir darom tokį stačiakampį, panašų į storą picos pagrindą. Ant jo dedam įdarą.



Visą tą "picą" suvyniojam į vyniotinį, paspaudžiam kraštus (man geriausia vyniojasi silikonine mentele tešloms, bet manau, kad miltuotu peiliu irgi pavyktų). Iš galų persukam ciabattą kaip gręžtume rankšluostį ir staigiu judesiu perkeliam ant gausiai miltais pabarstytos skardos. Užkaičiam orkaitę iki 220C, per tą laiką duonelė dar turėtų vos vos pakilti (minimaliai laikykit kokias 10 min). Į įjungtą orkaitę taip pat įdedam dubenį su karštu vandeniu, nuo jo duonos viršūnėlė taps traškesnė! kepam kokias 20 - 25 min, kol duonelė pagels ir vos vos parus. 



Skanaus!!!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą