2015 m. kovo 26 d., ketvirtadienis

Gletta su mangais ir vyšniom


Galetta - prancūziškas tradicinis pyragas. Kiek radau tai dažniausiai gaminamas su obuoliais arba slyvom. Tiesą pasakius, negalėčiau pasakyt kokia galetta skaniausia man, bet jos tešlą - įsimylėjau! Šiuos pyragus kepu labai įvairius: su žuvimi, su mėsa, įvairius vaisinius (dažniausiai iš to kas yra šaldytuve arba derinu prie to ką reikia greit suvartot!). Tad šį kartą visai pavykęs eksperimentas - galetta su mangais ir vyšniom!





Jums reikės:


  • 210 g. kvietinių miltų
  • Žiupsnelio druskos
  • 5 a.š.cukraus tešlai, koks 100 g. viršui ir dar 1 a.š. pagrindui
  • 115 g. šalto sviesto
  • 60 ml. šalto pieno
  • 2 kiaušiniai (1 trynys tešlai ir 1 kiaušinis aptepimui)
  • 2 mangai
  • 400 g. šaldytų vyšnių be kauliukų 
  • 1 a.š. vanilinio cukraus 
  • 1 v.š. krakmolo
  • 1 a.š. su kaupu cinamono


Pradžioje pasiruoškite įdarą:
Mangus supjaustykit griežinėliais, ant viršaus sudėkit šaldytas vyšnias ir užberkite 100 g. cukraus. Išmaišykite arba leiskite tai padaryt profesionalams ir palikite šiltai kol Jums jų prireiks.


 



Dabar tešla: 
Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską. Sudėkite šaltą gabalėliais pjaustytą sviestą ir rankytėmis viską sutrinkite, kol susidarys trupiniai. Kitame dubenyje išplakite pieną su kiaušinio tryniu. Supilkit ant tešlos ir minkykite kol trupiniai sulips, jei manote, kad tešla per sausa įpilkit dar pienuko, bet man asmeniškai užtenka tokio kiekio, tada tešla gaunasi ne tokia tąsi. 
Perkeliam tešlą ant lygaus miltuoto paviršiaus, dar paminkom truputį, padarom rutuliuką, jį suplojam į apskritimą ir suvynioję į maistinę plėvelę paliekam šaldytuve 30 - 60 min. 


Kitame dubenėlyje sumaišom 1 a.š cukraus, krakmolą, cinamoną ir vanilinį cukrų. 

Praėjus tešlos stovėjimo laikui, įjungiam orkaitę šilti 180 C. Dedam tešlą ant lengvai miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto ir kočiojam maždaug 30 - 35 cm pločio apskritimą. Į jo vidurį beriam krakmolo mišinį ir paskirstom palikdami nuo kraštų kokius 5 cm. 


Po to dėliojam mangus. Stenkitės nuvarvint nuo daugiau skysčio nuo vaisių. 

O ant jų vyšnias. 


Užriečiam paliktus kraštus ir patepam juos plaktu kiaušinuku. 


Dedam į blėka, kepam 40 min. 

Valgyti atvėsusią ar jau ataušusią! 

P.S. Iš likusio nuo vaisių sirupėlio galit pasidaryt puikų vasarinį gėrimą ten pridėję ledo, mėtos ir vandens. 

Skanaus! 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą